Skovens Dag i Storskoven, søndag den 1. maj fra kl. 13 – kl. 15

Turen indledes og afsluttes ved Jagt- og Skovbrugsmuseet i Dorf. Derfra køres i biler til Storskovens sydøstlige del.

Der bliver lejlighed til at nyde de nyudsprungne bøge og det hvide anemonetæppe, som præger denne del af skoven i samklang med det åbne bakkeland og den storladne udsigt mod syd. Vejen går forbi stedet hvor traktørstedet Pavillonen har stået indtil for 70 år siden. Den har sin egen historie at fortælle om livet i Dronninglund i 1.halvdel af det 20.århundrede.

Mødested: Jagt- og Skovbrugsmuseet i Dorf.
Turleder: Formanden for DN Brønderslev, Lars Schønberg-Hemme, tlf. 98851695

 

Fugletur til Gerå / Aså Vildtreservat, søndag den 22. maj kl. 10 – kl. 12

Ud over de lokale ynglefugle opholder der sig på dette tidspunkt traditionelt set et stort antal vadefugle i det lavvandede område mellem Geraa og Asaa. Disse er ved at ”tanke op”, inden det sidste træk mod det nordlige Skandinavien og Sibirien. Vi håber at kunne komme lidt tæt på nogle af disse og lære lidt om at skelne dem fra hinanden.

Mødested: Borgmestermolen syd for Gerå på Strandgaardsvej
Medbring: Evt. kaffe/te, vandtæt fodtøj og kikkert
Turleder: Ornitolog Hans Christophersen, tlf. 23713154

Familiefiskedag på Aså havn, søndag den 12. juni kl. 13 – kl. 15

Havnen i Aså danner rammen om denne dag, hvor der vil være mulighed for at fiske på forskellig vis. På denne årstid kommer hornfiskene tæt på de danske kyster, og vi vil prøve, om vi kan overliste hornfiskene med blink eller sildestrimler. Hornfisken er en glimrende spisefisk enten stegt eller røget. Ud over hornfisk vil der også være mulighed for at fange rejer med rejehov eller sidde på havnen og fange efter krabber. Der er skridtstøvler, som de mindste kan låne. Skulle vi være heldige og fange noget, vil vi lave smagsprøver i form af kogte rejer og røget hornfisk.

Mødested: Aså havn
Medbring: Fiskegrej, gummistøvler og kaffe/te
Turledere: Turen afholdes i samarbejde med naturvejlederne Knud Andersen, tlf. 40117775 og Mads Birkholt, tlf. 22406616

De vilde blomsters dag, søndag den 19. juni kl. 13 – kl. 15

I år går vi en tur i et meget varieret område, der rummer et væld af spændende planter, så som ulvefødder, orkideer og mange flere. Vi finder planterne, sætter navne på og fortæller om de historier, der knytter sig til planterne. Området ligger tæt på Stagsted Skov.

Fra Hellum køres der mod Hjallerup ca. 1 km. til Melkærvej (se ugleskiltet) drej til venstre mod Stagsted Skov ad Melkærvej kør ca. 3 km. til ugleskiltet.

Mødested: Kør ca. 3 km. ad Meldkærvej til ugleskiltet
Medbring: Evt. kaffe/te
Turledere: Turen afholdes i samarbejde med naturvejleder Christian Nørgaard, tlf. 50815385 og botaniker Henning Thomsen.

Bjesktur i Grindsted Plantage, søndag den 21. august kl. 13 – kl. 15

Vi går en tur i Grindsted Plantage og indsamler urter egnet til at sætte smag på en flaske brændevin eller vodka. Naturvejlederne vil give gode råd og opskrifter på hvordan man kan fremstille sin egen bjesk, og fortælle om urternes anvendelse som lægeplante i ældre tid. Ved turens afslutning vil der blive lejlighed til en lille smagsprøve, mens den medbragte kaffe nydes. Naturvejlederne vil præsentere et udvalg af egnet litteratur om fremstilling af bjesk.

Mødested: Grindsted Plantage. Kør ad Plantagevej fra Stadevejs sydlige ende og følg ugleskiltene til P-plads.
Medbring: Kaffe/te og pose til indsamling af urter.
Turledere: Turen afholdes i samarbejde med naturvejlederne Knud Andersen, tlf. 40117775 og Christian Nørgaard, tlf. 50815385

Naturens Dag i Lunken med svampetur og Naturskolens 25 års fødselsdag og meget mere, søndag den 11. september kl. 13 – kl. 16

Arrangementet indledes med en kort introduktion til svampejagten! Efter indsamling i skoven vil naturvejlederne gennemgå de indsamlede svampe, så ingen kommer hjem med uspiselige eller giftige svampe.

Herefter fejrer vi Naturskolens 25 års fødselsdag.

Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling vil servere kagemand, kaffe, og saft til børnene og naturvejlederne vil byde på smagsprøver af kryddersnapse trukket på områdets urter og fortælle historier om urternes anvendelse i folkemedicinen. Repræsentanter for Friluftsrådet vil stå for pandekagebagning over bål, så store som små kan bage deres egne pandekager.

Mødested: Naturskolen Lunken, Håndsbækvej 144, 9740 Jerslev
Medbring: Evt. kaffe/te, kurv og kniv
Turledere: Turen afholdes i samarbejde med naturvejlederne Knud Andersen, tlf. 40117775, Hans Peter Johansen, tlf. 29898429 og Friluftsrådet.

Svampetur ved Knøsen, søndag den 25. september kl. 13 – kl. 15

Vi mødes på p pladsen og får her en kort introduktion i de almindeligste svampegrupper. Herefter begiver vi os på svampejagt i skovområdet omkring Knøsen.

Tilbage ved udgangsstedet vil vi bestemme de indsamlede svampe, således ingen forlader skoven med ubrugelige eller giftige svampe. Medbring evt. svampe hjemmefra til bestemmelse.

Mødested Storskovvej, p-plads til Knøsen. Se efter ugleskiltet.
Medbring: Evt. kaffe7777/te, kurv og kniv
Turledere: Turen afholdes i samarbejde med naturvejlederne Knud Andersen, tlf. 40117775 og Hans Peter Johansen, tlf. 29898429

Danmarks Naturfredningsforenings årsmøde, lørdag den 8. oktober kl. 17 – kl. 20

Alle er velkomne til Danmarks Naturfredningsforenings årsmøde, der afholdes i Naturskolen i Lunken. Efter en guidet tur rundt i området, hvor skovens mange nye faciliteter fremvises, bl.a. Stålormesti, shelters, naturfitness og fotoskjul, samles vi ved Naturskolen, hvor der bliver serveret varm suppe med tilbehør lavet over bål. Når tusmørket sænker sig over efterårsskoven, vil der blive serveret kaffe i Naturskolens lune lokale, og formanden for Naturfredningsforeningens lokalkomite Lars Schønberg-Hemme vil fortælle om naturen og miljøet i Brønderslev Kommune.

Mødested: Naturskolen Lunken, Håndsbækvej 144, 9740 Jerslev

Smådyrssafarie for børn og voksne, tirsdag den 18. oktober kl. 13 – kl. 15

Vi dykker ned i smådyrenes forunderlige verden. Landdyrene fanger vi i kartoffelfælder, med slagnet, rysteposer og bankeskærme. Vandhullets dyr tager vi med ketsjer og studerer nærmere i akvarier og lupglas. I Naturskolen betragter vi fangsten under lup og får en naturlig forklaring af naturvejlederne. Bliver der tid, kan deltagerne fremstille simple fælder til fortsat fangst hjemme i haven.

Mødested: Naturskolen Lunken, Håndsbækvej 144, 9740 Jerslev
Medbring: Evt. kaffe/te, saftevand
Turledere: Turen afholdes i samarbejde med naturvejlederne Knud Andersen, tlf. 40117775 og Hans Peter Johansen, tlf. 29898429

Adventarrangement i Naturskolen, søndag den 27. november kl. 13 – kl. 16

”Rør blot ikke ved min gamle jul”! Citatet passer fint på naturvejledernes traditionsrige adventsarrangement, der tager sit udgangspunkt i Naturskolen.

Vi går en tur i vinterskoven, hvor vi samler materialer til jule-dekorationer. Tilbage i Naturskolens lune lokaler åbner vi de forskellige juleværksteder. Der kan fremstilles skovnisser, vokslys af bivoks i forskellige farver (koster et mindre beløb), julebukke af lysesiv og naturligvis juledekorationer.

Danmarks Naturfredningsforening serverer gløgg og æbleskiver.

Mødested: Naturskolen Lunken, Håndsbækvej 144, 9740 Jerslev
Medbring: Evt. lys, pynt og pose til materialer
Turledere: Naturvejlederne i samarbejde med DN Brønderslev

Mens Julegåsen steger, lørdag den 24. september kl. 10.30 – kl. 13

Pålidelige kilder fortæller, at de har set skovnisser i Lunken. Nisserne gravede tilsyneladende noget ned i skoven ved Naturskolen. Ingen har indtil nu kunnet finde ud af, hvad det var, og hvor det ligger, men juleaftensdag arrangerer naturvejlederne en større eftersøgning.

Naturvejlederne håber at rigtig mange, store og små, vil møde op og deltage i eftersøgningen. Naturvejlederne står klar med GPS’er til deltagerne og håber på denne måde at få løst mysteriet. Og hvem ved? Måske er det juleknas, nisserne har gemt.

Arrangementet slutter i Naturskolens lune lokaler hvor den medbragte kaffe kan nydes, og hvor naturvejlederne udfordrer deltagerne med en naturquiz. Der er præmie til vinderen.

Mødested: Naturskolen Lunken, Håndsbækvej 144, 9740 Jerslev
Medbring: Kaffe/te
Turledere: Turen afholdes i samarbejde med naturvejlederne Knud Andersen, tlf. 40117775 og Hans Peter Johansen, tlf. 29898429